Kullet vokser opp

Tekst og foto av Jannikke Orø/Du Monet Perseroppdrett desember 2020

 

Så er kullet endelig født, her har man gått i spenning i 9 lange uker og sett at magen har vokst , mammakatt sover og spiser og etterhvert er det på tide å finne frem alt som skal gjøre livet komfortabelt til mor og barn. Noen lar mor og barn få bo i stuen , andre har de på et soverom eller et varmt og godt bad de første ukene. Det er viktig at kattungene har det godt og varmt helt fra de kommer til verden, de små tåler ikke å miste kroppsvarmen så her må man være påpasselig. Du kan lese mer om dette ved å klikke på linken som ligger ute på siden Kattungedød. - Klikk deretter på den øverste linken

 

Perser jentebaby bare 1 døgn gammel. Fargen hennes er sortskilpadde.

De 2 første ukene liker ofte mammakatt å ha ungene for seg selv i fred og ro , så personlig pleier jeg å ha de på et varmt soverom/gjesterom eller på det varme bade vårt. Jeg veier de til samme tid hver morgen og skriver opp i egen fødselsbok både vekt og annet jeg mener er viktig å ta med. Jeg kjenner på magene at de er rund og god og at de ikke har skit og tiss i bakenden, da holder jeg kattungen under rennende lunkent vann så de blir ren. Det er kjempeviktig at de ikke har masse skit i baken som lukker igjen og skaper problemer for den lille. Vi ser ofte at dette skjer med nye mødre som ikke helt forstår at de skal tømme ungene sine selv. Men de lærer heldigvis fort så etter et par dager er de fleste babyene rene og fine i bakenden. Kattunger som får nok melk og trives ligger ofte å strekker seg, gjesper, ruller på seg og noen starter også tidlig med små knirkelyder som er en form for maling. Når alt går bra er det bare å nyte synet, ta kattugene opp og stryk på de, de elsker å bli kost med fra veldig tidlig av. Får du derimot en utilfreds kattunge som ofte skriker, er urolig og spinner i vei i kassen, ligger ofte for seg selv etc etc , så er det noe som er galt. Den kan ha en infeksjon som lungebettenelse, vondt i magen eller medfødt skavang som man ikke ser, her er det fryktelig vanskelig noen ganger å vite hva man skal gjøre men hold den iallefall varm, det er første bud. Legger den ikke på seg må du begynne å gi ekstra melk og se om det kan hjelpe til å roe ned babyen. Noen ganger trenger de antibiotika så dette må du bare vurdere underveis sammen med dyrlegen din og din mentor/oppdretter.

Samme baby, her 1 uke gammel

Rundt 3 uker er det behov for litt større plass i fødekassen, og ved 4 ukers alder vil de stadig tumle ut av kassen og gå på oppdagelsesferd. Da må de få et begrenset område med dokasse og mat og vannskål. Nå er det flere som såvidt kan begynne å intressere seg for å smake på kattungemat, og når de er begynt å spise selv 4-5 uker gamle må dokassen frem ellers er dette tiden de ofte blir urenslige for da slutter mammaen å vaske de særlig mye bak, hun liker ikke smaken av avføringen når den ikke kommer av hennes melk til ungene.

3-4 uker er hun blitt her.

De neste ukene må de få litt og litt mer tumleplass, masse leker, små klorestammer, leketunneler, viftepinner mm og selvsagt mat, vannskål og dokasser som det gjernekan være 2-3 stk av, sette gjerne en i hvert hjørne, da blir de flinke å bruke dokassene. Hvis mammakatt begynner å ville bruke de bittesmå kassene kan det fort skje at det blir uhell, da er det lurt å "bygge" inn de små doene med plastkasse eller pappkasse over med passelig inngang så mammakatt ikke kan bruke samme doene. I begynnelsen må du IKKE bruke klumpesand, mange kattunger begynner å spise på sanden og dette blir som sement i mage og tarm og kattungen kan dø av det. Bruk heller maisand, eller vanlig sand uten klumping. Jeg har ofte klumpesand i bunnen, så legger jeg tørkepapir oppå den, så vanlig sand oppå tørkepapiret igjen. Da er det lett å bytte på, jeg tar bort tørkepapiret m vanlig sand , og legger på nytt.

Nå er hun allerede blitt 5 uker og utvikler seg flott.

Denne tiden er herlig, mye skjer med de små, de utvikler seg i rasene fart og med persere så vokser og ofte pelsen mye i denne tiden og det første badet skal gjennomføres. Jeg pleier å starte badingen rundt 6 uker. Jeg lager til passe varmt såpevann med en babyshampoo i en balje og plasserer de forsiktig nedi så de kjenner at det er lunt og godt. Prater og kukler med babien , oppmuntrer og forteller hvor fin de skal bli :-) Jeg skyller de deretter godt under passe varmt rennende vann til all shampoo er ute av pelsen. Tuller inn i et forhåndsvarmet håndkle, ikke for varmt så de ikke brenner seg ( varmer det i microen) , så tørker jeg de godt før de blir fønet på lav styrke og passe varmt. Oppmuntrende ord her og, og jeg bruker kammen flittig så jeg får løftet pelsen godt. Passer godt på at de blir varm og god også under beina, og de må være 100% tørr ellers er det stor fare for at de lett kan bli forkjølte. Før de får mat og drikke igjen og griser til hele fjeset igjen så tar jeg bilder og film av dem. Det er nesten morsomt å se hvor flott og stor pelsen plutselig er etter deres første bad !

  

Før og etter bad , her er hun blitt 6 uker gammel. Se den forskjellen !

Når babyen er blitt 8-10 uker gammel er det på tide å tenke på å få gitt den første dosen med vaksine. Samtidig må kattungen få microchip slik at kullet kan registreres i Min Katt ( NRR ) og få seg stamtavler. Har du stort smittepress i katteriet, dvs mange katter , eller er ofte på utstilling og i tillegg besøker venner som driver med katt er det lurt å starte med tidlig vaksinering. Også om mammakatt mister melken tidlig og du må hjelpe til med å håndfore. Begynner du tidlig kan du f eks starte med 1 vaksinen ca 8 uker, neste ca 12 uker og en tredje ved ca 16 uker. Starter du senere kan det holde med 2 vaksiner.

8 uker og søt som sukker :-)

Nå har du sannsynnligvis vist kattungene frem på facebook, egen hjemmeside eller instagram og du har kanskje fått flere som er intressert i å kjøpe en av kattungene dine. Det som nå er viktig er å gå på magefølelsen, sjekke disse opp via deres egne fb side for å se hvilket liv de lever, og hvor mye tid de har til å ha og stelle for en perserkatt. Eventuelt få referanser fra andre. Skal katten brukes i avl, skal den taes med på show , eller skal den bare gå ut som en kosekatt til en god familie ?  Alle disse spørsmålene kommer opp, og ikke minst er det viktig å vite hvor god eller dårlig kattungen er i forhold til standaren. Må du kanskje ha hjelp til å vurdere dette ?  Stamtavlen er og viktig når en kattunge selges til videre avl.  En annen viktig ting er å fortelle de nye kjøperne om katten har feil og mangler, eller i de tilfeller hvor en ny perser eier ønsker å stille ut og senere avle. Da må du informere dem om kattens kvaliteter, og av viktigheten av å være medlem i en klubb, og kanskje tilby de å bli deres mentor så de kan komme igang på en sikker og riktig måte fra start av.

3 mnd. of nå kommer både øyefarge og kroppsfargen mer og mer .

Nå er kattungene leveringsklare. Det betyr at de har fått vaksiner, microchip og helt fersk helseattest før levering. Mange kjøper også pass til dem samtidig og bruker det istedenfor vaksinekort.I tillegg skal de ha stamtavle og det skal skrives ut kjøpekontrakter som begge parter skal signere. Prisene kan variere på en kosekatt, avlskatt og utstillingskatt. Noen oppdrettere tar gjerne depitum noen uker før katten skal leveres , og skulle kjøper ombestemme seg beholdes depositumet. Ombestemmer derimot du deg som oppdretter, så skal pengene returneres. Mange syns det kan være vanskelig å bestemme om en liten kattunge kan bli en topp show katt og det er faktisk riktig. Ikke bare fordi de utvikler seg måned til måned og det er vanskelig å gi garantier og love succe for kattungen. Alt kommer jo an på utvikling og ikke minst konkurrentene kattungen møter på en utstilling, og også smak og behag hos dommerne. Så å "love" at en kattunge er en topp show katt er nok ikke særlig lurt, men for en erfaring oppdretter kan man nok si noe om potensiale uten å love for mye. Er du ny og uerfaren kan det være greit å få hjelp av en erfaren oppdretter, kankje personene du kjøpte foreldrene fra kan være til hjelp.

5 mnd. og ørene faller mer på plass.

Har du valgt å beholde et avkom selv bør du ha tenkt igjennom tidlig hvem katten skal brukes på i videre avl. En hunnkatt kommer i løp mellom 7-10 mnd, og har du pappaen gående løs kan det fort skje at han parrer sin egen datter og det vil du ikke! Ha en plan som går 2-3 år frem i tiden så skal du se at du kommer bedre utav det som en seriøs oppdretter. Mange beholder for mange avkom og har ingen utparringshanner eller hunner å bruke på disse når de blir kjønnsmodne. Så ja, planer godt og i god tid ! Har du behold et avkom av god kvalitet så kan du ved 4 mnd alder starte å stille ut kattungen , det er spesielt morro å stille ut egne avkom, det vil du merke :-)

6 mnd. og aldeles vakker !

Et godt tips er å hele tiden å ta bilder etterhvert som de vokser opp, både fordi det er kjekt å se utviklingen og for å kunne sammenligne neste kull, spesielt om du bruker forskjellige katter. Og den dagen du tar samme kombinasjon..vil kattunge ligne på hverandre ?  Når man driver avl ønsker man veldig gjerne å bli kjent for sin egen "look" etterhvert. At andre kjenner igjen avkom fra deg . Har du selv en "mal" å gå etter , vil du etterhvert holde deg til din egen spesielle look, også søke etter den i nye katter du ønsker å få inn i avlsbasen din.

13 mnd. og nå begynner hun å se mer og mer voksen ut.

Nå er kattungen blitt så gammel at du begynner å vurdere to ting...videre utstilling eller å sette kull på henne. Ha planene klar ! tiden går så fort !

15 mnd. Her ble hun igjen Best In Show og heldigvis var det fotograf tilstede på utstillingen.

Når hun er blitt såpass gammel er det snakk om ganske kort tid før hun vil begynne på sin første røytetid. Når det skjer kan det være geit å samtidig sette på hennes første kull, forutsett at du har hannkatt som du kan bruke på henne. Det er ikke lett å bare gå hen å "låne" seg en hannkatt  der og da når hun er kommet i løp, så dette må du rett å slett planlegge i god tid, aller helst den dagen du bestemmer deg for å beholde henne selv. Eller om du beholder en hannkatt, har du jenter han kan brukes på....viktig viktig !

 

Bildene er av samme katt, det er min utrolig vakre IC (N)Du Monet All That And More NFS som jeg desverre mistet da hun var rundt 18-20 mnd , av anemi. Hun ble enten bitt av en mygg eller flått som påførte henne en farlig parasitt i blodet. Det var en fryktelig vond opplevelse å miste denne utrolig vakre jenten, en virkelig lovende utstillings jente og med et helt fantastisk og unikt temperamang, som jeg elsket denne jenten !

 Det går som sagt ikke alltid slik man håper og man planlegger , så ta vare på alle fantastiske øyeblikk med dine elskede katter, du vet aldri hva morgendagen bringer.

 

Skrevet av Jannikke M. Orø 12 januar 2021