Ny som oppdretter og skal starte med avl på katten din ?

 

STAMNAVN

Det aller første er selvsagt å søke NRR om stamnavn via klubben din. I dag koster det 1500 kr

Søknaden finner du inne på NRR sine hjemmesider www.nrr.no under skjema.

Last den ned og skriv opp minst 3 forslag. Det er viktig at du sjekker dine forslag opp inne på NRR og FIFe sine sider, er de allerede i bruk må du finne på noen andre. Husk at stamnavnet er ditt for alltid så tenk nøye igjennom hva du ønsker, det er for sent å angre når det er blitt godkjent. Jeg foreslår og at du ikke hentyder for mye til rasen i stamnavnet ditt da du etter mange år kanskje skifter rase. Mange har cats i navnet, det blir nesten smør på flest da du tross alt har fått deg et stamnavn gjennom en katteorganisasjon. Tenk og at du kanskje selger avkom ut av Norge, da er det lurt å unngå ÆØ og Å i oppdrettsnavnet.

Når du har fått godkjent stamnavnet ditt kan du begynne å planlegge å ha kull på avlskatten din.

 HELSE ATTESTER

Du må sørge for å ha en helseattest på katten som er tatt etter at katten er fylt 10 mnd. Du kan altså ikke bruke den helseattestn som fulgte med katten som kattunge. Du finner Helseatter også under skjema på www.nrr.no  last den ned og ta den med til veterinær sammen med katten din. Husk å få med både navn og microchipnummer på testen.

Er det krav om andre typer tester MÅ alle de og tas før du setter kull på katten eller bruker hannkatten i avl enten på egne eller om du låner den ut. Du skal ikke låne ut en hannkatt uten at han er godkjent for avl via helseattester som ligger ute på ham i MIN KATT. Skal du låne deg en hannkatt og katten er registrert i NRR, i Min Katt, går du inn på Min Katt, søker opp kattens navn på den åpne delen og sjekker på kattens navn under hans helseopplysninger for å sikre deg at alt er i orden før du låner ham på hunnkatten din. Husk og å skriv en avtale dere imellom før kattene parres.

Når du har alle testene i orden skal de legges inn i Min Katt, under kattens helseopplysninger. Der laster du opp helseattesten, gjerne under flere faner om nødvendig. dvs hjerte, navlebrokk, tekstikkelattest m fl.

Veldig mange setter bare i gang uten at alle papirene på katten er i orden, og risikerer dermed å oppdage at hannkatten eller hunnkatten kan ha alvorlige avlsfeil som gjør at kullet ikke får stamtavler uten at det søkes avlsrådet. Avkommene kan da havne i kl 3 med total avlsforbud.

 

REGISTRERE KULLET

Når du for første gang skal registrere kattungene i NRR så er det noen få detaljer som er viktig å huske på. Kullet skal registreres før de er 3 mnd. og er du for sent ute med å betale og registrere kullet vil det bli db avgift på hver kattunge. Pr.dd mars 2021 koster en stamtavle uansett om den er på åpen klasse 1 eller på stengt for avl kl 2 , 400,- .

Last ned helseattest til hver kattunge i kullet og fyll den ut med ditt navn og kattens fulle stamtavle navn og dens EMS kode. Dette er viktig for at rett katt får registrert microchippen på seg. Rett navn vs rett chip nr. når kattungen er hos veterinæren første gang.

Nå når alt dette er i orden skal du kunne legge inn kullet selv i MIN KATT. Mange får problemer med å legge inn kull i MIN KATT nettopp fordi ting blir gjort i feil rekkefølge, da får du tilbakemelding om at noe er feil og med forskjellige forslag. Det kan være helseattest som mangler, det kan være pga lånt hannkatt, pga import som blir registrert etter at den er benyttet i avl så parringsdato blir før import dato i systemet. Så det sier seg selv at gjøres alt i korrekt rekkefølge vil du sjelden møte på noen problemer når du skal registrere ditt første kull.

Bruk gjerne MIN KATT sin brukermanual når du skal registrere kullet i min katt.  Den finner du også på www.nrr.no

 

Trenger du mer hjelp kan du kontakte din klubbs sekretær, eller support i Min Katt.