Å bestemme seg for en Rase

 av Jannikke M. Orø - Du Monet Perseroppdrett - Skrevet første gang i 2004 og redigert i desember 2020

 

Det er mye å tenke på når du skal bestemme deg for hvilke rase du vil velge. Gjør deg selv en stor tjeneste og ta ingen avgjørelser før du har funnet ut mest mulig på forhånd !

Du skal starte med å gå på flere katteutstillinger, bruk anledningen til å snakke med oppdrettere av de forskjellige raser, spesielt de du er interessert i. Vet du ikke hvor katteutstillingene er eller når, ta kontakt med NRR via deres hjemmeside www.nrr.no slik at du kan få en oversikt. For mer detaljert informasjon kan du klikke deg inn på hver enkelt klubb via NRR og få bedre informasjon om hver enkelt utstilling.

Det neste du kan gjøre er å bruke Internett til å lese mest mulig om rasen, besøke nettsidene til oppdrettere av de forskjellige rasene og der se på bilder av katter disse eier eller oppdretter. Du vil etter hvert få en indikasjon på hva som er den rette rasen for deg og dine omgivelser. ( Familie, små barn, andre dyr, hus, leilighet etc). Det er viktig at du og din livs stil skal passe med den rasen du velger. Forskjellige raser har forskjellige behov. Noen trenger mye stell, omsorg, andre trenger store områder, ute plass og det er viktig at du legger livet ditt best mulig til rette både for deg selv og katterasen du velger. Glem heller ikke at noen raser bruker stemmen sin mye, og dette er noe du og omgivelsene må leve med og kunne akseptere. En langhåret katt røyter mye i perioder og lager ekstra arbeid både i pelsstellet og i husarbeidet. Er du også usikker på om noen i familien er allergisk, skal du ta dette med i betraktning. Gjør skikkelig undersøkelser på forhånd , det lønner seg.

Norske Rasekattklubbers Riksforbund/NRR

Nå når du har kommet frem til en rase du kunne tenke deg er tiden kommet til å finne ut mest mulig om akkurat den rasen, og da skal du starte med Rasens standard. Den får du tilgang til også på Internett i dag, via NRR sine hjemmesider på. www.nrr.no der vil du også finne adresser telefon nummer og navn på NRR sitt styret og navn på klubber i nær miljøet. Du bør se om klubben du velger har en god interesse og medlemmer som driver med den rasen du har bestemt deg for, da kommer du fortere inn i det miljøet hvor du selv kan lære mest av.

Når du har bestemt deg for å avle på denne rasen bør du lære deg standarden og også sette deg inn i hvilke farger som er tillat på denne rasen. Begynn enkelt, ikke velg de vanskeligste fargene først, som for eksempel lilla og sjokolade, shell, cameo og chinchilla . Hold deg til en eller to vanlige farger når du starter og lær deg hvilke fargevarianter disse kan gi deg i videre avl. Alt skal læres , og læres grundig helt fra starten av. Et eksempel kan være å ha en rød gutt og en sortskilpaddefarget jente som begge er bærere av dilusjon ( creme er dilusjonsfargen til rødt og blåskilpadde ( blåcreme) er dilusjonsfargen til sortskilpadde). Fra en parring mellom disse to kattene kan du i realiteten da få disse fargene: røde, creme ( både gutter og jenter) sorte og blå gutter, sortskilpadde og blåskilpaddejenter. Liker du best de med hvitt eller med tabby er disse variantene også lette å sette seg inn i. Har du mulighet til å gå på et farge-genetikk kurs vil du ha stor nytte av det.

 

Å starte med en Kastrat

Å starte med en kastrert hann eller hunnkatt som du vil ta med på show er faktisk ikke dumt. Den vil da stille i kastratklassen, og kun konkurrere mot andre kastrater. Hann kastrater mot hannkastrater og hunnkastrater mot hunnkastrater. Det er akkuat like spennende og gøy å stille en flott kastrat i konkurranse. Det finnes mange oppdrettere som kan være intressert i å selge en topp kastrat til utstilling av flere grunner. Katten kan ha vært brukt i avl i noen år så blitt kastrert , den kan være av høy kvalitet og det er kjekt for oppdretter eller eier å kunne se katten bli stilt av en nystartet familie som ønsker å lære alt fra bunnen av. En kastrat er stort sett i showkondisjon året rundt når den nye kastratpelsen har satt seg og det er hyggelig å dra på tur med en katt i pels, uten løpetider og full av hormoner enten det er en hunnkatt eller hannkatt. Om man får skikkelig opplæring i pelsstell og bad kan en tidligere eier/oppdretter og ny eier ha stor glede av en slik katt på show .Og ikke minst er det en god annledning til å vurdere om utstilling er nok, eller om man etterhvert vil skaffe seg noen flotte avlskatter å starte eget oppdrett. Noen år som utstiller er aldri dumt, der lærer man utrolig mye.

De fleste oppdrettere får ogsåveldig mange flotte hannkatter som  ikke alle  selges til avl og de ser potensialet i katten som en showkatt og ønsker svært gjerne å se katten på utstilling i Kastrat klassene. Er du bare interessert i utstilling kan dette være løsningen for deg. Kjøper du den som baby får du den enten ferdig kastrert i ung alder, eller du må signere kontrakt på at den skal kastreres innen en viss tid etter salget.

Husk at det tar absolutt like mye tid og arbeid å stille en slik katt som med alle katter som skal stilles ut! En kastrert perser vil få en enorm pels når den er i full kondisjon og krever at du er flink å holde pelsen daglig året rundt.

Nå når du har brukt så mye tid på katteshow og møtt en del oppdrettere er tiden inne til å bli bedre kjent med en oppdretter. Finn ut om dere har god kjemi og kan bli venner og kanskje kan denne oppdretteren ta seg tid til å bli din ”Mentor” ( en Mentor er en veileder). Du vil alltid ha nytte av å finne en som kan hjelpe deg på veien i dette miljøet. Uansett om du bare vil bli utstiller er det godt med en som kan hjelpe deg både før utstilling og på utstillingen i starten.

 

Hva er en ansvarlig oppdretter ?

En ansvarlig oppdretter vil alltid og naturlig følge disse retningslinjer når de selger deg en katt eller kattunge:

*Garantere at din kattunge er ved god helse ved leveringsdato og at katten blir levert med fersk helseattest og minst en vaksinasjon. Og så langt som mulig ikke har noen arvelige defekter man kan finne på de forskjellige rasene.

*Være åpen og ærlig om kattungen du kjøper, inkludert fortelle om katten har noen defekter du bør vite om.

*Ikke være flau for å vise deg rundt i hjemmet/katteriet. Mange av oss behandler kattene våre som våre familiemedlemmer og vil ønske at du gjør det samme.

*Sterkt anbefale at du får din egen veterinær til å sjekke katten i løpet av noen dager for å bekrefte at den er ved god helse. Og anbefale deg å forsikre katten med en gang.

*Sterkt anbefale at du isolerer den nye kattungen/katten fra de andre kattene i huset for minst 14-30 dager.

*Legger ved en skriftlig kontrakt som beskriver alle sider ved salget og inkluderer en helseattest og vaksinasjon.

*Vil være uhyre interessert i velvære til enhver kattunges de produsere. Og oppfordre deg til å ta kontakt når som helst om du har spørsmål angående din nye kattunge

*Villig til å jobbe med deg hvis du skulle få problemer med kattungen.

*Muligens være interessert i å bli din Mentor/Veileder

Ha i tankene at mange renrasede dyr ofte er sene i utviklingen. Folk vil gjerne ha en kattunge når den er 6 uker gammel, når mange faktisk ikke er avvent og begynt på tørrfôr før de er to til tre måneder gamle.

Et annet tips: Ta gjerne vare på denne artikkelen og ha den i minne når du selv en gang skal selge kattunger. Mennesker setter pris på åpenhet og ærlighet. Vi er uhyre stolt over at så mange som allerede har kjøpt katter av oss kommer tilbake og kjøper flere og i tillegg de som anbefaler oss til venner og kjente, det varmer og vi skjønner at vi har gjort noe rett med kattungene vi har solgt . Vi setter stor pris på alle bilder og tilbakemeldinger vi får fra de nye eierne  i åresvis.

Oppdrettsnavn

Har du nå bestemt deg for å bli oppdretter er du og klar til å tenke på ditt oppdrettsnavn. Bruk tiden når du tenker på et godt Oppdrettsnavn. Du vil ha det til å bli det rette ettersom det skal bli din ”logo” og ansikt utad for ditt katteri. Prøv å holde navnet under 8-10 bokstaver. Ha det kort, du har bare 35 bokstaver inkludert mellomrom når du får navnet på katten inkludert, så jo mindre Oppdrettsnavn, dess bedre er det. Et kort Oppdrettsnavn hjelper også om du selger katten utenlands der de har lov å tilføye sitt eget oppdrettsnavn bak kattens. anm. pr Mai 09: det er også lov i Norge å føre kjøpers oppdrettsnavn på katten nå.

Et eksempel: Du har fått navnet Kitty Mouse’s, du avler en kattunge og kaller den Pat Baloo. Når du registrerer kattungen blir den registrert slik NO* Kitty Mouse’s Pat Baloo. Selger du den da til en som registrerer katten i Europa eller USA vil de kanskje ønske å tilføre sitt oppdrettsnavn som et suffiks. La oss si at deres navn er Mama Rossi. Da vil deres registrering bli (N) Kitty Mouse’s Pat Baloo of Mama Rossi. Da er du allerede oppe i 41 anslag. Ha dette i tankene når du søker etter stamnavn.

Når du omsider har funnet et navn du kunne tenke deg, skal du sende det og kopi av betaling til NRR, via sekretær i klubben din.  Prisen pr. 01.12.2020 er 1500,- Husk å laste ned søknad som ligger inne på www.nrr.no og sjekk der samtidig om dine forslag allerde er brukt, da må du prøve å komme på noe annet. Alle oppdrettsnavn i FIFe kan du sjekke ut på deres sider ved å gå inn her :  www.fifeweb.org/ og trykk på " pedigree names" 

Hva er så dette å ha Katteri ?

Enkelt og greit: Hvor skal du bl.a. ha dem og hvor mange kan du klare?

Hunnkatter i løpetid kaller, hanner også. Har du et ekstra rom å ha dem i, så de ikke holder deg oppe hele natten? Hva så med en plass til å isolering nye/syke katter, hva med en plass til å ha ventende mødre eller en mor med kattunger ? Hva med en egen plass til parringer? Med flere hanner må de ha egne rom, du må ha oversikten på hvem som parrer hvem . To hannkatter kan parre samme hunnkatt om de går løs og du kan ha to fedre på samme kull, altså kan ikke kullet registreres uten at du må dna teste mulige fedre og ungene .Det kan fort bli dyrt..... Tenk over alt dette før du setter i gang.

Å starte med 1 hannkatt og 2 hunnkatter kan være en bra start, og fungerer alle tre sammen og hannkatten ikke går rundt å markerer er jo dette ideelt, da kan de gå fritt overalt og du kan planlegge kommende utstillinger, og kanskje et kull på en av hunnkattene om gangen eller samtidig på begge så de kan fostre opp ungene sammen. Begynner det å bli flere hanner og flere hunner må katteriet ha en helt annen tilretteleggelse så alle trives og du har full kontroll og kan legge gode planer i forhold til alt dette.

Planlegg avlsprogrammet ditt

Tenk på antall kattekull i året: helsen på mor katten, sannsynligheten av å selge kosekatter, jo du VIL få kosekatter. Se om stedet der du bor er et godt marked for den rasen du vil avle.

Husk kvalitet fremfor kvantitet. Ha aldri for mange katter, du vil lettere utsette hele katteriet ditt for sykdom med mange dyr samlet. Og husk at kattene trenger mye tid sammen med deg, ikke ha så mange at du ikke kan gi de denne tiden hver dag. 

Å få hjelp

Ja du kan nok klare dette på egenhånd, men du vil garantert ha det mye morsommere og gjøre mange færre feil underveis hvis du har et par stykker du kan snakke med eller jobbe sammen med, og da spesielt i begynnelsen.

Gjør du deg umaken og oppsøker utstillinger og presenterer deg selv til oppdrettere du møter, vil du få en god følelse på hvem det kan være greit å få et forhold til. Presenter deg selv som en nybegynner, og vær høflig når du kommer med dine spørsmål om avl og utstilling. De fleste oppdrettere er mer enn villig til å hjelpe deg på veien, og de fleste er veldig hyggelige. Dessverre er det noen som holder kortene tett til brystet og ikke liker å dele sin erfaring eller linjer med andre konkkurenter. Dette er leit fordi dette skal handle om så mye mer enn å vinne på en utstilling , dette skal og bør handle om det ansvaret vi oppdrettee har ovenfor den rasen vi avler på, og har ansvaret for, og det betyr at vi må se det store bilde og ikke sitte på hver vår tue og kastrere alt som man ikke beholder selv for å sikre seg at konkurrenten ikke får tak i "dine"linjer. Tenk om de lykkes bedre ! Nei, vi har et ansvar for rasen, det betyr at oppdrettere må selge til hverandre så rasen overlever. Engang fikk jo disse oppdretterne kjøpe fra andre oppdrettere , som igjen gjorde det mulig for dem å bli oppdrettere selv......verd å tenke på :-)

Er du målbevisst og villig til å lytte og lære vil du snart få venner blant oppdretterne og muligens er der en som kan ta på seg å bli din Mentor. En Mentor kan hjelpe deg med å unngå de fleste typer problemer som du VIL oppleve som en del av å drive oppdrett. Noen av de tingene en Mentor kan hjelpe deg med er:

*Ta deg under vingene og få deg inn i deres del av katteverden.

*Gi eller selge deg en kvalitetskatt som du kan starte med i show sammenheng. Dette kommer helt an på akkurat den oppdretteren !

*Hjelper deg å forstå standarden til den rasen du har valgt.

*Hjelper deg gjennom å lære deg å stelle opp katten du har kjøpt fra dem.

*Guider deg gjennom det som skjer under en utstilling.

*Lærer deg, ved å gå foran med et godt eksempel hvordan man viser god konkurranse ånd.

*Hvis/Når du bestemmer deg for at avl er noe du vil, vil Mentoren din hjelpe deg gjennom den prosessen.

Er du heldig å få deg en Mentor, husk - vis respekt og ydmykhet for all kunnskap vedkommende deler av seg, det er som sagt ikke en selvfølge å treffe på en slik oppdretter :-)

Husk, det tar mange år å bli en god oppdretter, bli respektert for det du står for, men er du ærlig, respektfull og behandler dine katter med omsorg og kjærlighet har du uten tvil funnet nøkkelen til å lykkes. Og ikke minst, glem ikke alle de som har hjulpet deg underveis på din spennende vei til å bli en god og stolt oppdretter.