Hjelp hannkatten vår er blitt kjønnsmoden !

Skrevet av Jannikke Orø - September 2004 - oppdater desember 2020

Ja, det skjer kanskje over natten og i det man åpner soveroms døren kjenner man en lukt man bare kan dåne av!

En god del nybegynnere aner ikke hvilket duftmonster de en dag har gående i stuen og da er det viktig at man på forhånd har gjort klart til denne dagen når både lukt, skvetting og intens jakt på de andre kattene i huset begynner.

Det hender innimellom at jeg selger en hunnkatt eller for den sags skyld en hannkatt til folk som bare skal ha en rasekatt men som etter hvert finner ut at de har lyst til å starte opp med et lite oppdrett og ønsker å ha egen hannkatt fordi det er så vanskelig å gå ut å få låne seg en. Da er det min plikt å få disse nybegynnerne til å forstå hva de begir seg inn på og hva de kan gjøre for å legge det best mulig til rette for å kunne ha en viril hannkatt i hjemme sitt når den dagen kommer.

Noen ganger kan man være heldig å få en hannkatt som overhode ikke markerer, verken i do kassen eller rundt omkring. Selv har jeg det slik med mine to, muligens fordi de bor i hver sin etasje av huset og ikke behøver å konkurrere. Eller det er fordi de får lov til å parre jevnt, eller rett å slett fordi de bare er slik. ( og takk og pris for det!)

Men jeg er - hver gang en hannkatt vokser til her, forberedt på å trå til med løsninger om han skulle begynne å markere, eller fordi jeg har flere hannkatter og kan dermed ikke ha to hannkatter løs da de begge kan parre samme hunnkatt, den risken tar man ikke da det kan føre til 2 fedre på samme kull!

Mange som skaffer seg en hannkatt, om den nå skal brukes i avl eller ikke får seg et stort sjokk når den lille deilige guttebassen som i går lå i armkroken, plutselig er blitt den tøffeste ”Don Juan” og verken vil spise, kose eller leke mer, han lukter stramt og alt han tenker på nå er  ”damer” , verken mer eller mindre :-)

Så hva gjør man??

Når man skaffer seg en hannkatt bør man bli informert om når man kan forvente at katten kan begynne å bli kjønnsmoden. Dette kan variere fra rase til rase, men også fra katt til katt.

Korthårs kattene har en tendens til å bli veldig tidlig kjønnsmodne, kanskje allerede mellom 6-9 måneder, mens perseren kan begynne mellom 9– 15 måneder. Selvsagt finnes det unntak fra regelen, jeg har sett perser hannkatter parre 7 måneder og bli fedre når de er 9 mnd, så begynn å forbered deg så tidlig som mulig.

Jeg anbefaler at du setter av et eget rom til hannkatten din som markerer, der kan han få dominere og få besøk av de hunnkattene han skal parre med tid og stunder. Noen hannkatter trenger å venne seg på å bo på dette rommet så start tidlig med å ha ham inn der et par timer om dagen ( kanskje når du er på jobb), og også om natten. Bruk også mye tid inne på dette rommet selv med lek og kos, da forbinder han det rommet med positive opplevelser. (NB! Om du bare har en hannkatt og han oppfører seg pent og ikke markerer rundt omkring er det ikke nødvendig å ha eget rom til ham.)

Men må du det kan rommet males med kjøkken maling, halvblank som er lett å male over, eventuelt baderomstapet som er lett å vaske. Legg belegg på gulvet, eventuelt 1 meter opp på veggen. Vil du beholde listene og ikke ha belegget opp etter veggen anbefaler jeg at du sprøyter gjennomsiktig silikon langs vegg og gulv før du fester listene igjen. Da skal det være helt tett om katten begynner å markere seg med dammer på gulvet, eller sender en stråle på veggen.

Du kan og lære hannkatten å gå med tispebind når den får komme inn i stuen noen timer. Den finner fort ut at ”buksen på” gir den adgang til resten av huset og vil etter hvert gi tydelig tegn på at det er ok med ”buksen på”.

Noen hannkatter marker doet sitt om det er vasket i klorin, og det samme om du bruker klorin i vaskevannet du vasker gulvene med, altså ingen god idê! Bruk microduker, og har du dampmaskin er den grei å bruke 1-2 gg i måneden.

Ofte kan en hannkatt som går på eget rom slutte å markere etter en stund, dette fordi den vet at det er ”hans” rom. Men står flere hannkatter på samme rom ( om du har delt rommet i to avdelinger), kan de fortsette å markere livet ut. Kanskje begge to, kanskje bare den mest dominerende. Prøv i så fall å sett opp en halv vegg mellom disse hannkattene så de ikke blir for stresset på hverandre.

Nå er det nok en del av dere som sikkert sier ”stakkars katt”, men prøv å sett dere inn i kattens situasjon når den er kjønnsmoden. Den blir urolig, tenker bare på å parre, og enser ikke om sofaen din er splitter ny eller en gammel, den sender galant fra seg en duft, eller setter seg rett ned å tisser ut hele sofaen din på et blunk! Katter har revir og får den et eget rom eller en egen avdeling den kan lage seg sitt eget revir i er den mest lykkelig. Tro meg, dette vil du oppdage.

Men igjen, noen hanner er late, markerer ikke, ligger i sengen og på sofaen din uten at det er et enste problem, de er bare noen deilige kosebamser som parrer jentene greit, prøver seg på en pute i ny og ne og er ellers veldig tilfreds. Disse har man ikke på rom og er du så heldig å ha en slik hannkatt bør du være forsitig med å ta inn hannkatt nr 2 :-) Så ja ...Det kan være stor forskjell på hannkatter og derfor må du være forberedt på alle varianter .

Har du 2 hanner som begge går løs kan du IKKE etterpå si at det er den eller den hannkatten som er pappa for det ser du på ungene! Du kan selvsagt se det utifra fargene om hunnkatten får kattunger som kun den ene kan være far til pga fargene og kjønnene som er født. Men da skal du kunne genetikken!! Noen hannkatter av ulik farge kan gi fra seg samme farger på avkommene sine, husk det! Oppfører begge seg pent og du ønsker å ha begge løs må du enten gi jentene p-piller , ene gutten hormonchip, eller bytte på jentene løs og guttene løs.

Sett kun den hunnkatten og den hannkatten sammen som skal parre seg. Vær 100% sikker på at hunnkatten ikke har blitt parret av en annen hannkatt før de settes sammen. Og ta ikke ut hunnkatten fra hannkatten uten at du er 100% sikker på at hun er gravid. Dette gjelder selvsagt om du har andre hannkatter hun kan parre seg med.

Bestemmer du deg for å sette inn en hunnkatt til parring bør hun settes inn før hun taes av p-pillen slik at du vet at det kun er han som kan være pappa til kullet. Noen hunnkatter viser ingen tegn på løpetid de første dagene de løper og kan dermed ha blitt parret når du ikke har vært tilstede. Har de da tatt seg kan det være du ikke ser noen tegn på løpetid i det hele tatt. Setter du da henne inn til en annen hannkatt er hun allerede parret og lar seg gjerne parre en gang til av den nye hannkatten. Så sjekk katten godt etter 3-4 uker før hun sleppes sammen med andre hannkatter, for sikkerhets skyld.

Skulle du ha mistanke om at det kan være to fedre til kullet du venter kan en DNA test gjøres. Da må begge de mistenkte fedrene og alle ungene testes! Det er en kostbar affære, men må gjøres for å få riktig stamtavle på ungene.

Om en hunnkatt har vært borte til parring og kommer hjem med nye dufter, kan hannkatten din få ”teften” av en annen hannkatt og plutselig har du fått deg en stor-sprayer i hus! Så det kan være lurt å bade hunnkatten og buret hun kommer hjem i med en gang for å fjerne slike lukter.

Du kan og risikere at hannkatten din begynner å markere etter at den har vært på utstilling, eller dere har hatt besøk av noen som har hannkatt hjemme, eventuelt en hunnkatt som er i løp.

Det er heller ikke alltid like enkelt å ha med seg en viril hannkatt på utstilling...og hotellrom….la den bo på badet om den er viril! Ta med deg noe å vaske vekk lukten med om han skulle spray inne på badet. Vaskemidlene til Sanibox fjerner lukt fra alt, den er gull å ha med, og selvfølgelig å bruke hjemme både i vaskemaskinen, gulv vask, dokasser , tepper mm

Kjøp en spray med Feliway og ta med deg på utstillingen. Spray hotellrommet og utstillingburet før katten får komme inn. Dette er et hormon som katten selv utsondrer og når den kjenner lukten av dette ”tror” den at den allerede har vært her før og da trenger den ikke å markere seg. Den blir og mye roligere og tryggere. Men igjen, husk!! ha alltid hannkatter på badet når du bor på hotell!!!! Og vask godt etter den!!

Et lite tips til er at du kan og spraye transportkassen før du reiser, det kan og berolige hannkatten på turen. Ta i betraktning at noen hannkatter ikke reagerer på sprayen i det hele tatt.

Håper dette kan hjelpe dere litt til å forberede dere på å ha virile hanner i hus. Masse lykke til !